Λεισμανίωση  καλαζάρ σκύλου

Τι είναι το Καλαζάρ:

Η λεϊσμανίαση είναι μια νόσος που προκαλείται από το πρωτόζωο Leishmania. Συνολικά στον κόσμο υπάρχουν πολλά είδη Leishmania.

Στην Ελλάδα όμως το είδος που κυριαρχεί είναι η Leishmania infantum. Η μετάδοση της νόσου γίνεται μόνο με το τσίμπημα της θηλυκής σκνίπας του γένους Phlebotomus και όχι άμεσα από επαφή σκύλου με σκύλο.

Η Leishmania αποκτά τη μολύνουσα μορφή της μέσα στη σκνίπα. Οταν η σκνίπα τσιμπήσει έναν σκύλο που έχει τη νόσο προσλαμβάνει την νόσο, και την μεταδίδει στον επόμενο σκύλο που θα τσιμπήσει..

Ο κίνδυνος να μολυνθεί ο σκύλος από τη λεϊσμανίαση είναι μεγαλύτερος από τον Μάιο έως το Νοέμβριο, αν κάνει ακόμα ζέστη. Πιο επιρρεπείς είναι οι σκύλοι που διαβιούν σε εξωτερικούς χώρους, ειδικά κατά τις νυχτερινές ώρες κατά τις οποίες είναι πιο έντονη η δραστηριότητα της σκνίπας.

Η λεϊσμανίαση (ή λεϊσμανίωση) είναι πολύ συνηθισμένη στους σκύλους στη χώρα μας, τόσο τους οικόσιτους όσο και τους αδέσποτους. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Κρήτης δημοσίευσαν το 2013 μεγάλη μελέτη σε όλη τη χώρα, που αποκάλυψε ότι κατά μέσον όρο το 22,1% των σκύλων είναι φορείς του υπαίτιου παρασίτου.

Αν μολυνθεί ο σκύλος από το υπαίτιο παράσιτο, μπορεί να παραμείνει για αρκετό καιρό ασυμπτωματικός φορέας της νόσου. Αν όμως εκδηλώσει κλινικά συμπτώματα, η νόσος μπορεί να είναι γενικευμένη και δυνητικά θανατηφόρος. Για αυτό τον λόγο είναι απαραίτητο κάθε φθινόπωρο, όταν η θερμοκρασία αρχίζει να πέφτει, να ελέγχονται προληπτικά όλα τα σκυλιά.

Ο κίνδυνος να μολυνθεί ο σκύλος από τη λεϊσμανίαση είναι μεγαλύτερος από τον Μάιο έως το Νοέμβριο, αν κάνει ακόμα ζέστη. Πιο επιρρεπείς είναι οι σκύλοι που διαβιούν σε εξωτερικούς χώρους, ειδικά κατά τις νυχτερινές ώρες κατά τις οποίες είναι πιο έντονη η δραστηριότητα της σκνίπας.

Η λεϊσμανίαση διακρίνεται σε δύο μορφές: τη δερματική και τη σπλαχνική. Τα όργανα που επηρεάζονται από τη νόσο είναι τα νεφρά, η σπλήνα και το ήπαρ, ενώ αλλοιώσεις παρατηρούνται στο δέρμα, στις αρθρώσεις και στα μάτια.

Και στις δύο μορφές της νόσου παρατηρείται γενικευμένη λεμφαδενοπάθεια, δηλαδή διόγκωση των λεμφαδένων.


Συμπτώματα:

– χάσιμο βάρους (μπορεί να προκαλείται αυτό και από άλλους λόγους)


– κουράζεται γρήγορα και έχει λίγη ενέργεια


– χωρίς αιτία παρουσιάζει πρόβλημα με τις αρθρώσεις και την κινητικότητα


– υψηλή θερμοκρασία, πυρετός (για γάτες και σκύλους πάνω από 39 βαθμούς)


– δερματικά προβλήματα όπως πιτυρίδα και χάσιμο τριχώματος


– ευκίλια συνεχόμενη


– ερεθισμένα μάτια (κόκκινα)


Μπορεί επίσης τα νύχια του να παρουσιάσουν κάμψη προς τα μέσα και να γίνουν γαμψά (η κατάσταση αυτή λέγεται ονυχογρύπωση και ουσιαστικά είναι ανώμαλη ανάπτυξη των νυχιών).


Αν δείτε αυτά τα συμπτώματα πηγαίνετε τον σκύλο σας αμέσως στον γιατρό, όσο πιο νωρίς προλάβετε την ασθένεια τόσο το καλύτερο. Αλλοιώς μπορεί αυτή να αποβεί μοιραία.


Σημ: Το παράσιτο πολλαπλασιάζεται στα λευκά αιμοσφαίρια και φτάνει στα όργανα (νεφρά, ήπαρ, σπλήνα, μυελός των οστών) μέσω του αίματος. Αυτό θα κάνει το σκυλί σας άρρωστο. μερικές φορές πολύ γρήγορα, αλλά μερικές φορές μήνες ή ακόμη και χρόνια μετά τη μόλυνση (η περίοδος επώασης είναι τέσσερις εβδομάδες έως επτά χρόνια!). Υπάρχουν επίσης σκυλιά που έχουν μολυνθεί αλλά δεν αρρωσταίνουν ποτέ. Σε αυτήν την περίπτωση, το παράσιτο εγκλωβίζεται στο σώμα του σκύλου σας από ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Εάν η ανοσολογική άμυνα μειωθεί, ανεξάρτητα από την αιτία, το παράσιτο μπορεί να "ξυπνήσει" έτσι ώστε  να διασφαλίσει ότι η ασθένεια θα ξεσπάσει αργότερα.


Ο σκύλος μπορεί επίσης να παρουσιάσει διόγκωση της σπλήνα (σπληνομεγαλία) και ενός ή περισσότερων λεμφαδένων (λεμφαδενομεγαλία). Μικρό ποσοστό ζώων παρουσιάζουν οφθαλμικά συμπτώματα (επιπεφυκίτιδα, πανοφθαλμίτιδα)

Άλλα πιθανά συμπτώματα της λεϊσμανίασης είναι η αιμορραγία από το ένα ρουθούνι και η αστάθεια σε ένα ή περισσότερα πόδια, εξαιτίας της εμφάνισης πολυαρθρίτιδας. Μπορεί επίσης να παρατηρηθούν συμπτώματα στο έντερο (π.χ. χρόνια κολίτιδα), στο ήπαρ (χρόνια ηπατίτιδα) ή ακόμα και φλεγμονή στο τοίχωμα της καρδιάς (το μυοκάρδιο).

Τέλος πολύ συχνά και ιδιαίτερα επικίνδυνα είναι τα συμπτώματα που σχετίζονται με την προσβολή των νεφρών (π.χ. πολυουρία, πολυδιψία) καθώς και συμπτώματα που σχετίζονται με την εμφάνιση χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας.

Εάν προχωρήσει η λεϊσμανίαση μπορεί να οδηγήσει σε: Αναιμία Ηπατική ανεπάρκεια Νεφρική ανεπάρκεια


Εάν πιστεύετε ότι μπορείτε να δείτε αυτά τα συμπτώματα, κάνετε άμεσα εξετάσεις στον κτηνίατρο. Εάν ανακαλύψετε την ασθένεια σε πρώιμο στάδιο, έχετε την καλύτερη ευκαιρία να αντιμετωπίσετε καλά την ασθένεια.. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να «ενθυλακώσετε» το παράσιτο ξανά, για να το πούμε. Μόλις μολυνθεί, ένας σκύλος θα παραμείνει μολυσμένος για τη ζωή. Εάν δεν θεραπεύσετε το σκυλί σας, η λεϊσμανίαση είναι κάτι «δολοφόνος» με όλες τις συνέπειές που αυτό συνεπάγεται..