Ψευδάργυρος το πολύτιμο μέταλλο


Ο ψευδάργυρος αποτελεί ένα από τα βασικότερα μέταλλα για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού . Έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, συμμετέχει στο μεταβολισμό μακροθρεπτικών συστατικών (πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπη) ενώ συμμετέχει ως συμπαράγοντας σε πάνω από 300 ένζυμα.

Επιπλέον, συμμετέχει στην έκφραση των γονιδίων, στο πολλαπλασιασμό των κυττάρων, στην άμυνα του οργανισμού, και συμβάλλει στη φυσιολογική ψυχολογική λειτουργία,  στη γονιμότητα και την αναπαραγωγή, στον φυσιολογικό μεταβολισμό της βιταμίνης Α , στην υγεία του δέρματος, των μαλλιών και των οστών, στη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων τεστοστερόνης στο αίμα, και στη διατήρηση της φυσιολογικής όρασης.


O ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για τη σύνθεση των πρωτεϊνών και αποτελεί βασικό συστατικό πάνω από διακοσίων ενζύμων, περιλαμβανομένων του SOD και των ενζύμων που είναι υπεύθυνα για τη σύνθεση των πυρηνικών οξέων DNA και RNA.

Το γεγονός ότι τα οξέα αυτά είναι απαραίτητα για τη διαίρεση και επιδιόρθωση των κυττάρων δείχνει πόσο σημαντικός είναι ο ψευδάργυρος για την αναπαραγωγική διαδικασία, καθώς και για την ανάπτυξη των ιστών και για την αποκατάστασή τους σε περιπτώσεις εσωτερικών ή εξωτερικών βλαβών.

Ένας σημαντικός αριθμός ατόμων, ιδίως άτομα μεγαλύτερων ηλικιών, παρουσιάζει οριακή ανεπάρκεια ψευδαργύρου, η οποία μπορεί να εκδηλωθεί με συμπτώματα, όπως ανορεξία, μειωμένη ικανότητα θεραπείας και ανάρρωσης, μειωμένη οξύτητα όσφρησης, γεύσης και νυχτερινής όρασης, ενώ σοβαρότερη ανεπάρκεια για παρατεταμένο χρονικό διάστημα (πράγμα, πάντως, όχι αρκετά συνηθισμένο), μπορεί να εκδηλωθεί με κλινικά συμπτώματα, όπως λήθαργος, νοητικές διαταραχές, έλλειψη ανάπτυξης, δερματικές αλλοιώσεις, συχνές προσβολές από λοιμώξεις.

Ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, μετέχοντας σε πλήθος λειτουργίες του συστήματος αυτού, όπως τα Τ-λεμφοκύτταρα – φονείς, η ιντερλευκίνη 2 και το SOD.

Πολλές μελέτες σε ζώα και πολύ λιγότερες, μέχρι στιγμής, σε ανθρώπους έδειξαν ότι η ανεπάρκεια ψευδαργύρου δρα κατασταλτικά στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Ανωμαλίες οφειλόμενες σε ανεπάρκεια ψευδαργύρου, όπως μειωμένη παραγωγή αντισωμάτων και ανωμαλίες στο σπλήνα, το θύμο αδένα και τους λεμφαδένες, έδειξαν, σύμφωνα με τις μελέτες αυτές, ότι μπορούν να αναστραφούν με τη χορήγηση συμπληρωμάτων ψευδαργύρου.

O ψευδάργυρος δεν έχει άμεση αντιοξειδωτική δράση. Ενδέχεται όμως να έχει σημαντικές έμμεσες αντιοξειδωτικές ιδιότητες, μετέχοντας σε μηχανισμούς, όπως η σταθεροποίηση της κυτταρικής μεμβράνης.

Η σύνθεση του DNA και νέων ιστών, απαιτεί την παρουσία Ψευδαργύρου, ο οποίος είναι ζωτικής σημασίας ειδικά για την ομαλή αύξηση και ανάπτυξη κατά την παιδική ηλικία.

Ο Ψευδάργυρος επίσης ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα κι έχει την ικανότητα να καταπολεμά τις μολύνσεις και να επουλώνει τα τραύματα.


Πως θα καταλάβω ότι έχω έλλειψη σε ψευδάργυρο


Το πιο γνωστό σημάδι που φανερώνει αυτή την έλλειψη, αποτελεί η τριχόπτωση. Ωστόσο μια αραίωση στα μαλλιά, μπορεί να δηλώνει μια σοβαρή ανεπάρκεια Ψευδαργύρου και σίγουρα το θέμα πρέπει να διερευνηθεί.

Η έλλειψη Ψευδαργύρου, επηρεάζει ακόμα και την ακοή. Ο Ψευδάργυρος διαθέτει αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση που μειώνει το οξειδωτικό στρες στο εσωτερικό το αυτιού. Έτσι μια έλλειψη του είναι πιθανόν να επηρεάσει την ακοή.

Οι συνεχείς λοιμώξεις είναι σύμπτωμα αυτής της έλλειψης. Όταν ο οργανισμός δεν έχει ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα είναι πιο επιρρεπής σε βακτήρια και ιούς που προκαλούν λοιμώξεις. Άρα, ένα μη ισχυρό ανοσοποιητικό δηλώνει την έλλειψη Ψευδαργύρου.

Προβλήματα στην γεύση και την οσμή που μπορεί να σας κάνουν να μην απολαμβάνετε πια το φαγητό, είναι σύμπτωμα μιας έλλειψης Ψευδαργύρου, καθώς η ανεπάρκεια του σηματοδοτεί την απώλεια της γεύσης. Αυτό όμως αφορά κυρίως άτομα άνω των 60 που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο μιας τέτοιας έλλειψης, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες που επηρεάζουν την γεύση όπως για παράδειγμα η λήψη φαρμάκων.

Τέλος, κάποια απλά πράγματα όπως νύχια που σπάνε ανεξήγητα εύκολα, ιδιαίτερα ξηρή επιδερμίδα ή και πιτυρίδα μπορεί να είναι σημάδια έλλειψης Ψευδαργύρου.

Παρά την μεγάλη σημασία που έχει για τον οργανισμό, αρκετοί είναι αυτοί που παρουσιάζουν έλλειψη. Ταυτόχρονα μια έλλειψη Ψευδαργύρου δεν είναι τόσο εύκολο να ανιχνευθεί αμέσως.

Τα μανιτάρια και οι ξηροί καρποί ιδιαιτέρως τα αμύγδαλα οι κουκουναρόσποροι και το φυστικοβούτυρο  είναι must τροφές για την πρόσληψη του Ψευδαργύρου στον οργανισμό του ατόμου

όχι μόνο για αυτούς που έχουν έλλειψη, αλλά και για την πρόληψη.

Κάποια συμπληρώματα διατροφής, επίσης μπορούν να βοηθήσουν για την ενίσχυση του Ψευδαργύρου εάν αυτό κρίνεται απαραίτητο.